Kære bybo
*
Forsvarlig behandling
*
Svensk slædehundesport
*
Tilpasning af hundeseler
Ilulissat d. 19. juli 2001
Svensk Slädhundsport
Sandviksås
504 96 Bredared
Sverige



Att.: Helen Lundberg

Kære Svensk Slädhundsport,
Qimmeq betyder hund, qimmit hunde. Qamutit slæde. Ordet slædehund eksisterer ikke. Qimmit uden qamutit giver ingen mening, og qamutit uden qimmit er nærmest ubrugelig. Derfor bruges qimusseq om den samlede betegnelse for hunde og slæde. Iperaataq er en pisk. Pooqattaq en slædepose. Anut en hundesele, og pituutaq skagle.

Vi er nord for Kangerlussuaq, tidligere Søndre Strømfjord, og oppe i de grønlandske slædehundedistrikter. Når det gælder hunde, er Grønland nemlig skarpt adskilt i to dele: Syd for polarcirklen er den grønlandske slædehund forbudt, og nord for polarcirklen er kun den indfødte grønlandske slædehund tilladt. Sådan har det været siden 1889, hvor det blev forbudt ved lov at indføre hunde til de grønlandske slædehundedistrikter. Forbuddet var ikke begrundet af racemæssige hensyn, men blev indført for at stoppe de talrige hundesygeudbrud, der mentes at stamme fra hundene ombord på de mange hvalfangerskibe, der hvert år anløb de nordgrønlandske bygder og bopladser. Antallet af hundesygetilfælde faldt, og som ekstra gevinst er den grønlandske slædehund på Grønland siden da forblevet en ren og ublandet hundestamme.

Man må dog ikke forledes til at tro, at der så også kun findes én type af grønlandske slædehunde i Grønland. Intet er mere forkert. At opstille en racebeskrivelse for den grønlandske slædehund i Grønland er simpelthen ikke muligt, og set med grønlandske øjne også latterligt: En hund er en hund ! Sandheden er, at med en population der svinger omkring 25.000 individer, er der meget stor variation i udseendet på hundene. Der findes lavbenede og brede hunde, der findes meget højbenede og slanke hunde, der findes hunde med kort hals og hunde med lang hals, ligesom hunde med kort hale og lang hale, der findes hunde med kort tæt pels og hunde med meget lang og blød pels - meqqujooq, lette hunde og tunge hunde samt hunde i alle tænkelige og utænkelige farver og farvekombinationer. Grønlænderne siger, at der ikke findes hunde med blå øjne. Jeg har set én (1 !) slædehund i Grønland med blå øjne, den var samtidig mangefuldt pigmenteret omkring øjne, næse og mund. Ellers er hundene generelt velpigmenterede.  Dette gælder også poterne, som er utroligt stærke på den grønlandske slædehund. 

Fælles for alle de grønlandske slædehunde på Grønland er deres robusthed og styrke. Dette skyldes først og fremmest det traditionelle "avlsprogram": Når tæven kommer i løbetid slippes den løs og forbliver derefter løs i ca. 2 uger. Dette sikrer, at tæven får mulighed for at parre sig med adskillige forskellige hanhunde hver dag. Samtidig får tæven mulighed for at øge sin foderoptagelse, hvilket sikrer flere ægløsninger end hvis hun stod bundet  hele løbetiden. Alternativt lader man tæven stå på kæde sammen med en udvalgt hanhund, der - hvis den ved slagsmål kan holde andre løsgående hanhunde væk - formodes at blive fader til hvalpene. De ukontrollerede omstændigheder omkring parringen sikrer konstant rekombination af gener i populationen og dermed meget lidt indavl.


Den vigtigste årsag til den grønlandske slædehunds robusthed og styrke er imidlertid, at et traditionelt grønlandsk hundespand består af de hunde, der overlever. Den grønlandske hundeejer selekterer sjældent på sine hunde, men overlader det til naturen, altså "survival of the fittest".  Eventuelt kan de bedste stykker af en ung og fed hund, der har  vist sig uegnet foran slæden, havne i gryden, og skindet bruges til pelskanter.
En Nordamerikansk "expert" på  the Inuit Sled Dog (ISD) forespurgte hertil om, hvor mange slædehunde i Grønland, der hvert år bliver undersøgt for arvelige sygdomme som f.eks. hofteledsdysplasi og øjensygdomme. Bortset fra, at udstyr til røntgen- og øjenundersøgelser er yderst begrænset og forbeholdt Grønlands 55.000 indbyggere, viser det også den enorme forskel i forståelse - eller mangel på forståelse - der er mellem europæisk/nordamerikansk hundeopfattelse og den hundeopfattelse der er hos Inuit, altså det folk der rent faktisk har levet med den oprindelige slædehund i måske 5.000 år. I Arktis er selektionen af hundene gennem tiderne foretaget langt mere effektivt end noget røntgenapparat eller ofthalmoskop kan gøre, nemlig på basis af overlevelsesevne og brugsegenskaber.

En beskrivelse af brugsegenskaberne og det enestående gemyt hos hundene på Grønland er naturligvis subjektiv. Her må jeg lige indskyde, at min erfaring med slædehunde startede i 1982 med Siberian huskies, som i 1993 blev udskiftet med Alaskans, som igen fra 1994 blev forbedret med svenske og norske pointerblandinger. I 1999 flyttede jeg så til Ilulissat i Grønland og mødte slædehundene dér. Min beskrivelse af de grønlandske slædehunde afspejler sandsynligvis en sammenligning med andre slædehunde. 


       Hundehold      
Grønlandske Breve
go2vet.dk
go2vet
forfattet af Ken Leisner
           Fodring         
Arctic Fox
*
Brief history
*
Greenland
*
Questions to be answerd
*
Sleddogs, man and Rabies
Knud Rasmussen og Me
        XII RITA          
  Hundesygdomme  
Parvovirus
*
Orm
*
Haltheder
*
Historisk oversigt  rabies

Alle har sikkert læst om de hunde, der bragte Danmarksekspeditionen til Nordøstgrønland, Peary til Nordpolen, Roald Amundsen frem til og tilbage fra Sydpolen, og i årevis transporterede Knud Rasmussen rundt i Nordgrønland og til sidst helt til Nome i Alaska.  Når der skulle bruges rigtige slædehunde blev de hentet i Nordgrønland.
                        

Ken Leisner dyrlæge Ilulissat.

Ernæring
*
Protein, fedt og kylhydrater
*
"Byggesten"
*
Vædske
*
Fodringsmetoder